Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
Υπολογίστε τις αμοιβές που θα πληρώσετε για την μουσική προς τους Οργανισμούς (Ε.Υ.Ε.Δ πρώην Α.Ε.Π.Ι. - AYTOΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - GEA)
 

Διατροφή

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Βιολογική γεωργία, συνεχής ανοδική πορεία…


 

 

         Οι αριθμοί ευημερούν… Χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά όμως… Για αρκετά χρόνια ο βιολογικός τομέας αναπτύχθηκε εκμεταλλευόμενος το αντίκτυπο και την επίπτωση που δημιουργούσαν καταστάσεις του τύπου «τρελές αγελάδες» ή άλλες αντίστοιχες «διατροφικές τρέλες» που σημάδεψαν και σημαδεύουν όχι μόνο τη διατροφή αλλά  την ποιότητα και την ουσία της  ζωής μας. Σήμερα πρέπει να αλλάξει ρότα και να προωθήσει την ταυτότητά του.


Τι σημαίνει βιολογικό;


        Ακόμη κι αν υπάρχουν μεγάλες διαφορές, η βιολογική γεωργία κατέχει σε ορισμένες περιοχές και σε ορισμένους τομείς καθοριστική θέση, όπως συμβαίνει ιδίως στη Γερμανία όπου το 80% των παιδικών τροφών είναι βιολογικές. Σήμερα, τα ευεργετήματα της βιολογικής γεωργίας έχουν αναγνωριστεί σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών, και αυτό είναι ένα εξαιρετικό γεγονός.
        Αυτά τα δεδομένα, αν και είναι ενθαρρυντικά, δεν πρέπει ωστόσο να δημιουργούν αυταπάτες.
        Βιολογικό δεν σημαίνει μόνο υγεία, περιβάλλον, απασχόληση, τουρισμός, ανασυγκρότηση της υπαίθρου, μείωση του κοινωνικού κόστους. Το βιολογικό σύστημα είναι ένα παραγωγικό σύστημα,  το οποίο στηρίζεται σε αρχές και σε αξίες, γνωστές στους ειδικούς, όχι όμως επαρκώς γνωστές στους καταναλωτές.
        Ο τρόπος που ερμηνεύουμε ή που προσεγγίζουμε το βιολογικό κόσμο, ίσως χρειάζεται κάτι ακόμα, κάτι περισσότερο για να τον περιγράψουμε. Χρειάζονται απλές οδηγίες χρήσης, οι οποίες δεν θα απευθύνονται μόνο στους ειδικούς.Το Υπουργείο


        «Η κινητικότητα στο επίπεδο χάραξης πολιτικής για τη βιολογική γεωργία είναι διαρκής» λένε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων, «έχουμε στραμμένο το βλέμμα  μας στο μέλλον και στη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου».
        Διανύουμε το 14ο χρόνο βιολογικών καλλιεργειών. Από το 1993, χρονιά που ξεκινά η βιολογική γεωργία στην Ελλάδα (με 165 επιχειρηματίες και 5.905 στρέμματα), κύλησε αρκετό νερό στο αυλάκι. Νερό καθάριο χωρίς χημικά και χωρίς λιπάσματα.
        Η βιολογική γεωργία γνωρίζει ειδικά τα τελευταία χρόνια αξιοσημείωτη ανάπτυξη. Τα βιολογικά προϊόντα εισέρχονται σταδιακά στα μεγάλα δίκτυα λιανικής, έχοντας συγχρόνως σημαντική εξαγωγική προοπτική.
        Πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία ανάπτυξης της Βιολογικής Γεωργίας και σύμφωνα με αυτά η Βιολογική Γεωργία ασκείται από 16.433 επιχειρηματίες σε 2.880.625 στρέμματα, εκ των οποίων τα 1.035.600 αφορούν φυτική παραγωγή ενώ  1.845.025 στρέμματα είναι βοσκότοποι.Όλα πάνε καλά;


        Οι αριθμοί  ευημερούν, η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας τα τελευταία χρόνια είναι πράγματι εντυπωσιακή, όμως χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά. Η βιολογική γεωργία εξακολουθεί να προσκρούει σε πολυάριθμους φραγμούς για να επιβληθεί. 
        Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται ο αριθμός των επιχειρήσεων και των εκτάσεων καθώς και το ποσοστό εξέλιξης της βιολογικής γεωργίας τα τελευταία χρόνια:


       
        Για να φτάσουμε στα σημερινά ποσοστά, αναμφίβολα συνέβαλλε η υλοποίηση κάποιων επιδοτούμενων προγραμμάτων, από το 1999 έως σήμερα. Υλοποιήθηκαν τρία προγράμματα φυτικής κι ένα ζωικής παραγωγής, ενώ ανακοινώθηκε άλλο ένα για τη ζωική και εντάχθηκαν αρκετές χιλιάδες παραγωγικές και εμπορικές επιχειρήσεις.
        Μας χαροποιεί η ανοδική πορεία της βιολογικής γεωργίας, μας συναρπάζουν τα νούμερα, θέλουμε όμως να πατάμε στο έδαφος και να αποτυπώνουμε την πραγματικότητα, καταγράφοντας όλα τα δεδομένα της.

 
Η κατάσταση στην Ελλάδα 

        Δεν είμαστε πια στο χαμηλότατο 0,78% του 2003. Πολλά έχουν αλλάξει. Τα τελευταία 2 - 3 χρόνια, και ειδικά όταν από το 2001 και μετά εντάσσεται πλέον η ζωική παραγωγή στη βιολογική γεωργία, έγιναν άλματα. Θεωρούμε ότι ο αρχικός στόχος επετεύχθη, στόχο που έβαζε όχι μόνο το Υπουργείο αλλά και πολλοί άλλοι συντελεστές του χώρου. Το ποσοστό 3,14% βρίσκεται κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε.
        Ο ρυθμός ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας  σε ό,τι αφορά την ένταξη νέων κτημάτων υπέρτριπλασιάστηκε τα τρία τελευταία χρόνια.
        Ο αριθμός των επιχειρήσεων (παραγωγικών, μεταποιητικών, εμπορικών) επίσης παρουσίασαν μια μεγάλη αύξηση: από τις 6.299 του 2002 στις  16.433, με 83% αύξηση τον τελευταίο χρόνο.
        Ο τζίρος στην Ελλάδα έχει επίσης εκτιναχθεί: σήμερα εκτιμάται περίπου στα 150 εκ. ευρώ. Σαφώς οι τάσεις ανάπτυξης στην Ελλάδα,  55% για το 2005, είναι πολύ υψηλότερες από το 8 - 9% της Ευρώπης.
        Οι συνεχείς αυξητικές τάσεις του τομέα της βιολογικής γεωργίας φέρουν στο προσκήνιο μια ειδική παράμετρο με εξόχως οικονομική και κοινωνική διάσταση. Η παράμετρος αυτή αφορά στην  αύξηση των θέσεων απασχόλησης. Όταν οι θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς μειώνονται, στη βιολογική γεωργία αυξάνονται, ενώ οι προοπτικές είναι όλο και πιο αισιόδοξες. Και αναφερόμαστε βεβαίως σε επιχειρήσεις  με υψηλά ποσοστά βιωσιμότητας.
        Στη Γερμανία το 2005 ο βιολογικός τομέας, κατέγραψε 155.000 νέες θέσεις εργασίας.
         Στην Ελλάδα το 2005, ο βιολογικός τομέας αυξήθηκε κατά 7.431 νέες επιχειρήσεις, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας σε όλη τη διαδρομή του βιολογικού προϊόντος,  με νέα αντικείμενα  και αυξημένες ανάγκες.
        Ευνοούνται  όμως πέραν του πρωτογενούς τομέα, ο δευτερογενής και ο τριτογενής τομέας. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζει η βιολογική γεωργία δίνει ευκαιρίες σε πολλούς τολμηρούς. Αναπτύσσονται επιμέρους δραστηριότητες στην τυποποίηση, τη μεταποίηση, τη διακίνηση, την εμπορία, την παροχή πιστοποίησης και άλλων υπηρεσιών, καθώς και σε πάμπολλους άλλους  τομείς που συναρτώνται με αυτές.


Τα βιολογικά εξαπλώνονται στον κόσμο 

        Η οικολογική γεωργία και η εμπορία των βιολογικών προϊόντων εξαπλώνονται παντού στον κόσμο.
        «Η παγκόσμια αγορά βιολογικών προϊόντων για το 2005 εκτιμάται ότι ξεπέρασε τα 30 δις ευρώ (2004: 27,8 δις ευρώ)», αναφέρει ευχαριστημένος ο Amarjit Sahota της εταιρείας συμβούλων Organic Monitor.
        «Σήμερα η τάση ανάπτυξης κυμαίνεται μεταξύ 8 και 9% ετησίως». Οι δύο κύριες αγορές που στηρίζεται αυτή η ανάπτυξη είναι Βόρειος Αμερική και η Δυτική Ευρώπη με 12 δις ευρώ η κάθε μια.

Μπουμ της αγοράς στη Γερμανία  

        Στη Γερμανία το 2005 ήταν μια χρονιά με σπουδαίες επιτυχίες για όλο το βιολογικό τομέα. Όπως και τον περασμένο χρόνο ο τζίρος αυξήθηκε κατά 15% φτάνοντας τα 4 δις ευρώ, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 30% του συνολικού ευρωπαϊκού τζίρου.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν, μεταποιούν, εισάγουν, εμπορεύονται, ανέρχονται στις 20.909. Σε αντίθεση με την τάση υποχώρησης σε θέσεις εργασίας άλλων τομέων, ο βιολογικός τομέας αύξησε τις θέσεις  απασχόλησης φτάνοντας τις 155.000.


Ιταλία, σχολικά εστιατόρια με βιολογικά προϊόντα (στοιχεία 2004)  
  •  Σχολικά εστιατόρια στην Ιταλία: 608  (+7% ) 
  • Αριθμός γευμάτων με βιολογικά προϊόντα στα σχολεία:  900,000 (+15%) 
  • Γεύματα στα σχολεία με τουλάχιστον το 70% βιολογικό:  9,5% 
  • Εστιατόρια με κουζίνα για φυτοφάγους, τοπική, μακροβιοτική, με τουλάχιστον το 50% με βιολογικά υλικά: 434 
  • Αγροτουριστικά βιολογικά: 700 
  • Δυναμική της αγοράς εστίασης: 700 εκατ. ευρώ. 

 

Χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά…


        Η βιολογική γεωργία εξακολουθεί να προσκρούει σε πολυάριθμους φραγμούς για να επιβληθεί.  Αυτές οι δυσκολίες, που οφείλονται στην πραγματικότητα στις ιδιαιτερότητες της βιολογικής γεωργίας, επανέρχονται σε όλες τις διαδοχικές βαθμίδες, από το στάδιο της παραγωγής, της μετατροπής, της διανομής, της πώλησης.
        Η άμεση πώληση, ιστορικός δίαυλος για τη διάθεση βιολογικών προϊόντων, δε μπορεί να αποτελεί επαρκή και μόνιμη απάντηση για να αναπτυχθεί η εμπορία αυτών των προϊόντων.
        Η επιλογή της πολιτικής των επιδοτήσεων έφερε αποτελέσματα. Τροφοδότησε αριθμητικά, ποσοτικά και οικονομικά τη βιολογική γεωργία.  Όμως δεν αρκεί. Σήμερα χρειάζονται ποικίλες και πιο ποιοτικές ενέργειες για ν\' αρθούν οι δυσχέρειες και να καταργηθούν οι φραγμοί.  Ενέργειες που θα εντάσσονται σ’ ένα γενικότερο σχεδιασμό ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει την έρευνα, την αγορά, κυρίως όμως την κοινωνία και τον καταναλωτή με ενημέρωση, πληροφόρηση και προβολή. Και σε αυτό δεν αρκεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χρειάζεται  παρέμβαση από το Παιδείας, το Υγείας, το Ανάπτυξης και φυσικά το Οικονομικών.
        Πριν δύο χρόνια εξαγγέλθηκε ένα Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης το οποίο περιελάμβανε 21 σημεία δράσης. Το κάθε κράτος μέλος θα έπρεπε με βάση εθνικές ιδιαιτερότητες,  να επεξεργαστεί  και να προωθήσει συγκεκριμένες δράσεις υποστήριξης της βιολογικής γεωργίας. Η ολότητα, σχεδόν, των κρατών μελών ανακοίνωσε εθνικά σχέδια δράσης. Στην Ελλάδα ακόμη το περιμένουμε.
        Δυστυχώς κι από την πλευρά της ΕΕ μας έρχονται μηνύματα διφορούμενα. Ειδικά η στάση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής απεικονίζει αρκετά καλά τη διγλωσσία έναντι της βιολογικής παραγωγής. Αφενός προβάλλει συνεχώς τις αρετές της παραγωγής αυτού του τύπου, αφετέρου όμως δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις για να ευνοήσει την ανάπτυξή της, ενώ η οργάνωση του πρώτου πυλώνα της ΚΑΠ παραμένει αρκετά αντιφατική σε σχέση με τη βιολογική προσέγγιση.
        Έτσι, παρά την ύπαρξη ορισμένων ιδεών, εκκρεμούν σημαντικότατα ζητήματα προς διευθέτηση όπως, η ανάπτυξη των βιολογικών τροφίμων στον τομέα της συλλογικής εστίασης, το μέγα ζήτημα των μεταλλαγμένων, το ανέφικτο της προωθούμενης συνύπαρξης των καλλιεργειών και πολλά άλλα.
        Επειδή εμείς πιστεύουμε ότι τα βιολογικά είναι «καλά», θα κλείσουμε με δυο λόγια του Πλάτωνα: «Το ωραίο, καλά είναι να λέγεται δυο και τρεις φορές».
Πηγή: www.diatrofi.gr

 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links