Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
 

Διατροφή

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

Ο ρόλος των πρωτεϊνών στη διατροφή

 

 

Το θέμα μας είναι η πρωτεΐνη. Το δεύτερο από τα τρία θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπη) που περιέχονται στις τροφές που καταναλώνουμε.

Η πρωτεΐνη είναι όμως και ένα από τα συστατικά από τα οποία είμαστε φτιαγμένοι. Οι γραμμωτοί (σκελετικοί) και οι σπλαχνικοί μυς, το δέρμα μας, ακόμα και τα νύχια μας ή και τα μαλλιά μας, αποτελούνται από αμινοξέα, τα οποία είναι οι δομικοί λίθοι των πρωτεϊνών.

Όταν λοιπόν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, δεν ικανοποιούμε μόνο τις γευστικές μας τάσεις, ούτε απλώς τροφοδοτούμε το σώμα μας με ένα θρεπτικό συστατικό που θα καταναλωθεί για ενέργεια, αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε πλήρη επαναδόμηση των μυϊκών μας ιστών, που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των καθημερινών μας εργασιών.

Για να γίνει όμως πλήρης επαναδόμηση των ιστών, θα πρέπει να υπάρχει μια βασική προϋπόθεση, η προσλαμβανόμενη πρωτεΐνη να είναι ίση με την καταναλισκόμενη (αποβαλλόμενη). Η ισορροπία αυτή, ονομάζεται ισορροπία αζώτου και είναι η αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για να μην καταστρέφουμε καθημερινά μικρές ποσότητες μυϊκού ιστού, που τόσο τον έχουμε ανάγκη και μαζί με αυτόν, να μην μειώνουμε τον μεταβολισμό μας, αλλά ούτε και να αισθανόμαστε όλη αυτή την ανεξήγητη κούραση, που κατά καιρούς οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει. Θα πρέπει ακόμη να επισημάνω, ότι δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση να βρεθεί κάποιος σε θετική ισορροπία αζώτου, με τον ελληνικό τρόπο καθημερινής διατροφής και ότι η ισορροπία αζώτου, όπως και η ισορροπία γενικά θρεπτικών συστατικών, είναι αποτέλεσμα ισορροπημένης διατροφής.

Αλλά, ας πάρουμε ως παράδειγμα τι θεωρείται ισορροπημένη διατροφή στην Ελλάδα. Όταν πρωινό έχουμε 2 φρυγανιές με βούτυρο και μέλι, σνακ (ενδιάμεσο γεύμα) 1 τυρόπιτα, μεσημεριανό 1 μακαρονάδα και βραδινό φρούτο με 1 ποτήρι γάλα, πολλοί από εσάς θα το θεωρούσαν ένα καλό διαιτολόγιο ενός μέσου Έλληνα. 

Εδώ, λοιπόν, έχω υποχρέωση να σας πω, ότι αυτή η διατροφή εκτός της υψηλής ποσοστιαίας περιεκτικότητας σε λιπαρά, δεν καλύπτει ούτε κατά το ήμισυ το αποβαλλόμενο άζωτο, με αποτέλεσμα να θυσιάζουμε κάθε μέρα και λίγο κυτταρικό ιστό, αφού βρισκόμαστε σε αρνητική ισορροπία αζώτου.

Την  πρωτεΐνη την ξεχωρίζουμε σε δύο βασικά είδη: τη ζωική και τη φυτική πρωτεΐνη. Η ζωική βρίσκεται στο κρέας – πουλερικά, ψαρικά – γάλα και αυτά, ενώ η φυτική στις πρωτεΐνες που περιέχουν τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, η σόγια, τα λαχανικά κ.λπ.

Ασφαλώς η ζωική πρωτεΐνη είναι πιο υψηλής βιολογικής αξίας από τη φυτική, λόγω του ότι περιέχει όλα τα ουσιαστικά αμινοξέα, αυτά δηλαδή που δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό με συνδυασμούς άλλων αμινοξέων.

Από τις ζωικές πρωτεΐνες, πρώτη από πλευράς αφομοίωσης είναι του αυγού, με δεύτερη στη σειρά αυτή του γάλακτος και έπονται του ψαριού, των πουλερικών και του κρέατος.

Από τις φυτικές πρωτεΐνες, καλύτερες από πλευράς αφομοίωσης είναι αυτές που πλησιάζουν στο να πληρούν τον αριθμό των ουσιαστικών αμινοξέων, με πρώτη αυτή της σόγιας και έπονται οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Αυτό, βέβαια, που πρέπει να επισημάνουμε όσον αφορά την κατανάλωση της πρωτεΐνης, είναι η περιεκτικότητα σε λίπος των τροφών που θεωρούνται υψηλές σε πρωτεΐνη, γιατί ορισμένες τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως κρέας (κόκκινο), ολόπαχα γαλακτοκομικά, κρόκος αυγού και ξηροί καρποί είναι μεν καλές μορφές πρωτεΐνης, αλλά έχουν πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά, με αποτέλεσμα να αυξάνουμε τις θερμίδες, φυσικά, σιγά σιγά και τις λιπαποθήκες μας.

Πρέπει, επίσης, να βρεθεί η χρυσή τομή στην πρόσληψη πρωτεΐνης, δηλαδή δεν πρέπει να ξεπερνάμε κατά πολύ την ποσότητα που χρειαζόμαστε, διότι όλη η περίσσια ποσότητα (όσο και αν διάφοροι ειδικοί έχουν αντίθετη άποψη), θα μετατραπεί σε λίπος, αλλά θα επιβαρύνει και τη λειτουργία των νεφρών μας, μια και αυτά επιβαρύνονται με τη διαδικασία αποβολής υποπροϊόντων, που προέρχονται από την υπερκατανάλωση πρωτεΐνης.

Ανακεφαλαιώνοντας, θα ήθελα να σας συμβουλεύσω να καταναλώνετε μικρές ποσότητες ζωικής ή φυτικής πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και χαμηλών λιπαρών σε κάθε γεύμα σας, για να κρατάμε θετική την πρόσληψή μας, χωρίς να παίρνουμε μεγάλες ποσότητες λιπαρών και χωρίς να επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με τις διαδικασίες αποβολής επικίνδυνων υποπροϊόντων.

Ιδανικές λύσεις μπορούν να θεωρηθούν το ασπράδι του αυγού, τα άπαχα ή χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά, το ψάρι, το στήθος του κοτόπουλου (προσοχή στην πέτσα), το στήθος της γαλοπούλας, η σόγια, τα δημητριακά και τα όσπρια, χωρίς φυσικά την προσθήκη ζωικών λιπαρών, όπως βούτυρο, μαργαρίνη κ.λπ., που μόνο γεύση μπορούν να μας προσφέρουν και από την άλλη να βοηθήσουν να γεμίζουμε τις λιπαποθήκες μας.

 

 

 

Πηγή: «Διατροφή για μια καλύτερη ζωή», Μουλίνος Γ.

Εκδόσεις GYMNASTIKA, 2004

 

 

 


 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links