Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
 

Διατροφή

ΛΙΠΗ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΜΑΣ

 Ο ρόλος των λιπών στη διατροφή μας 

 

 

Το τελευταίο από θρεπτικά συστατικά που θα αναλύσουμε, είναι το λίπος, το οποίο θεωρείται και το μαύρο πρόβατο της Διαιτολογίας, για το λόγο ότι υπάρχουν πολλές απόψεις, οι οποίες διίστανται μεταξύ των ειδικών, στην ποσότητα, το είδος, την ποιότητα και τη συχνότητα της κατανάλωσής του στην καθημερινή αλλά και στην εν γένει διατροφή μας.

Παρ’ ότι οι περισσότερες αναφορές για την κατανάλωση του λίπους είναι αρνητικές και παρ’ ότι όλοι μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε πάντα το λίπος από τη διατροφή μας, η σύγχρονη επιστημονική έρευνα μάς αποκαλύπτει ότι η λύση βρίσκεται κάπου σε αυτό που ονομάζουμε χρυσή τομή.

Είναι γεγονός, ότι το λίπος είναι απαραίτητο στην καθημερινή διατροφή μας και γιατί είναι η πιο πλούσια πηγή των βιταμινών A, D, E, K, αλλά κυρίως διότι περιέχει τα ουσιαστικά λιπαρά οξέα (λινολεϊκό, αραχιδονικό), που είναι απαραίτητα για τη ζωή και δεν μπορούν να παραχθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό, άρα πρέπει να εισαχθούν μέσω της τροφής.

Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι πολύ σημαντικό, που αφορά την κατανάλωση των λιπαρών. Είναι γνωστό, ότι λίπος υπάρχει παντού, σε όλες τις τροφές, και σε ορισμένες σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη αγωνία από μέρους μας για το αν θα προσλάβουμε τις απαιτούμενες ποσότητες των ουσιαστικών λιπαρών οξέων, διότι εκτός από εξεζητημένες περιπτώσεις διατροφής χαμηλού λίπους, ούτως ή άλλως θα τα προσλαμβάνουμε στις απαιτούμενες ποσότητες, δεν υπάρχει και ιδιαίτερος χώρος στις θερμίδες μας για να προσθέτουμε πολλά λιπαρά, όπως λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη κ.λπ.

Και για να γίνουν όλα αυτά πιο κατανοητά, θα σας δώσω ένα μικρό κατάλογο περιεκτικότητας λίπους σε ορισμένες τροφές, για να δείτε ότι δεν μπορείτε να αποφύγετε την πρόσληψη λιπαρών, ακόμη κι αν το προσπαθήσετε. Η περιεκτικότητα σε λιπαρά των τροφών, στον κατάλογο που ακολουθεί, είναι στα γραμμάρια ή σε τιμή μονάδας, ανάλογα με το προϊόν:

 

 • 1 κρόκος αβγού = 5 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. κοτόπουλο στήθος = 5 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. κοτόπουλο πόδι = 7 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. μπακαλιάρος = 2 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. τόνος φιλέτο = 1 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. δημητριακά = 9 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. όσπρια = 3 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. μοσχάρι = 10 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. μακαρόνια = 2 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. ρύζι = 2 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. τυρί φέτα = 20 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. κασέρι = 40 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. ξηροί καρποί = 45 γραμ. λίπος

   

 • 100 γραμ. συκώτι = 17 γραμ. λίπος

   

Βλέπουμε λοιπόν ότι τρώγοντας σχεδόν οποιοδήποτε είδος τροφής, μαζί με τα άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχει, προσλαμβάνουμε και κάποια γραμμάρια λίπους.

Μεγάλη σημασία, όμως, στη συνολική κατανάλωση των λιπών, έχει το είδος του λίπους που καταναλώνουμε.

Αλλά, ας χωρίσουμε το λίπος που τρώμε σε κατηγορίες. Ο πρώτος διαχωρισμός είναι μεταξύ φυτικών λιπαρών και ζωικών λιπαρών και φυσικά, όπως το υποδηλώνει η ονομασία τους, τα μεν προέρχονται από φυτικές πηγές (ελαιόλαδο – ηλιέλαιο – σογιέλαιο – ξηροί καρποί κ.λ.π.) τα δε προέρχονται από ζωικές πηγές (γαλακτοκομικά ολόπαχα – βούτυρο – αλλαντικά – κρόκος αβγού και γενικά λιπαρά από κρεατικά.

Θα πρέπει να χωρίσουμε τώρα τα λιπαρά σε κεκορεσμένα, πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά.

Πρέπει να εντοπίσουμε ότι το κάθε είδος από αυτά τα λιπαρά θα έχει και άλλη επίδραση στη γενική υγεία του οργανισμού μας. Αν, παραδείγματος χάριν, καταναλώνουμε μεγάλης ποσότητας κεκορεσμένα λιπαρά (τηγανιτά – αλλαντικά – ολόπαχα γαλακτοκομικά και τυριά – κρόκος αυγού – βούτυρα κ.λ.π.) τότε θα αυξήσουμε τη γενική χοληστερίνη στο αίμα μας, όπως επίσης θα έχουμε σχετική μείωση στο H.D.L. (καλή χοληστερίνη).

Αν τώρα καταναλώνουμε πολυακόρεστα ή μονοακόρεστα λιπαρά (ελαιόλαδο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο, ξηρούς καρπούς κ.λπ.), η επίδρασή τους στον οργανισμό μας, όχι μόνο δεν είναι βλαβερή, αλλά θα μπορούσαμε να πούμε, ότι είναι ευεργετική, λόγω της συμβολής τους στη μείωση της χοληστερίνης, καθώς και στη βελτίωση των επιπέδων του H.D.L.

Προσοχή μεγάλη χρειάζεται όσον αφορά την ποσότητα της κατανάλωσης των μονοακόρεστων ή πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία έχουν μεν καλύτερη επίδραση στην υγεία μας, αλλά όσον αφορά το αποθηκευμένο λίπος και την παχυσαρκία δεν παύουν να έχουν σαν θερμίδες τάσεις αποθήκευσης, όπως επίσης δεν παύουν να έχουν θερμίδες ανά γραμμάριο, όπως όλα τα υπόλοιπα είδη λιπαρών.

Η σύγχρονη έρευνα προτείνει την κατανάλωση κυρίως μονοακόρεστων λιπαρών (πρωτίστως ελαιολάδου), τα οποία έχουν ουδέτερη δράση σε σχέση με την ισορροπία των λιπαρών οξέων της κυτταρικής μεμβράνης, έτσι ώστε να μην δημιουργούνται προβλήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα, μια και η υπερκατανάλωση πολυακόρεστων λιπαρών (σπορέλαια – ηλιέλαιο – σογιέλαιο) διαταράσσει την ισορροπία μεταξύ των λιπαρών οξέων (ΩΜΕΓΑ 6 και ΩΜΕΓΑ -3), και καθιστά το κύτταρο ευπαθές σε εξωγενείς παράγοντες.

Έχοντας, λοιπόν, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, στο οποίο τα αμιγή μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά αντιπροσωπεύουν το 10% των προσλαμβανόμενων θερμίδων, δεν έχουμε κινδύνους λιποαποθήκευσης.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λίπος σημαίνει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο, δηλαδή σε μια διατροφή 2.000 θερμίδων, το 10%, δηλαδή 200 θερμίδες από λίπος, (άρα το πολύ 22 γραμμάρια πολυακόρεστων ή μονοακόρεστων λιπαρών) είναι αρκετά. 

Αναλογικά υπολογίστε τα λιπαρά που πρέπει να προσλαμβάνετε σύμφωνα με τις ημερήσιες θερμίδες σας.

 

 

 

 

Πηγή: «Διατροφή για μια καλύτερη ζωή», Μουλίνος Γ.,

Εκδόσεις GYMNASTIKA, 2004

 

 


 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links