Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
 

Υγεία

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ


Επιστημονική επιμέλεια κειμένου : Γιώργος Σκόλιας, MSc Εργοφυσιολόγος


Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια διαταραχή του μεταβολισμού στην οποία το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει ικανοποιητικά τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας.

  Υπάρχουν δύο τύποι σακχαρώδη διαβήτη, τύπος Ι ή νεανικός διαβήτης ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης και τύπος ΙΙ ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης.

  Ο διαβήτης τύπου Ι αναφέρεται και σαν νεανικός διαβήτης γιατί συνήθως εκδηλώνεται στα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής.

  Στον διαβήτη τύπου Ι, το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή καθόλου ινσουλίνη, το άτομο πρέπει να λαμβάνει καθημερινά ινσουλίνη και η ζωή του εξαρτάται από την κανονική λήψη ινσουλίνης (ινσουλινοεξαρτώμενος).

  Ο διαβήτης τύπου ΙΙ, συνήθως εκδηλώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών, το πάγκρεας παράγει ινσουλίνη, αλλά υπάρχει πρόβλημα δράσης της ινσουλίνης στα κύτταρα στόχους (αντίσταση στην ινσουλίνη).

  Από τον συνολικό πληθυσμό των διαβητικών το 5 έως 10% παρουσιάζει διαβήτη τύπου Ι, ενώ το 85 έως 95% παρουσιάζει διαβήτη τύπου ΙΙ.

  Τα άτομα με διαβήτη τύπου Ι, πρέπει να πάρουν τις απαραίτητες οδηγίες από τον γιατρό τους προκειμένου να ελέγξουν σωστά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ανάλογα και με το είδος της ινσουλίνης που χρησιμοποιούν. Ακόμη σε αυτά τα άτομα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα την ένταση της προπόνησης, ειδικά στην προπόνηση με αντιστάσεις.

  Το άτομο με διαβήτη τύπου ΙΙ συνήθως είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, η απώλεια σωματικού βάρους σε συνδυασμό με την άσκηση είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες για τον έλεγχο αλλά και την πρόληψη αυτού του τύπου διαβήτη.

 

ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

  Από διάφορες μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση αυξάνει την ευαισθησία ή μειώνει την αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα οι διαβητικοί που συμμετέχουν σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης να ελαττώνουν η ακόμη να σταματούν τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

 

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΚΗΣΗ

  Ο διαβητικός πριν αρχίσει ένα πρόγραμμα άσκησης πρέπει να συνεννοηθεί με τον γιατρό του για τον έλεγχο και τη ρύθμιση των δόσεων ινσουλίνης ή άλλης φαρμακευτικής αγωγής.

  Η άσκηση πρέπει να αποφεύγεται όταν ο σακχαρώδης διαβήτης δεν είναι σωστά ρυθμισμένος, όταν υπάρχουν σοβαρές αγγειακές επιπλοκές στα κάτω άκρα, όταν εμφανίζεται διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ή νεφροπάθεια.

 

- Πρέπει να γίνεται έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα πριν και μετά την άσκηση.

- Οι διαβητικοί που χρησιμοποιούν ινσουλίνη ή άλλη φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα, πρέπει ν’ αυξήσουν ελαφρά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πριν την άσκηση. Συνήθως σ’ αυτά τα άτομα τα επίπεδα γλυκόζης μειώνονται κατά τη διάρκεια της άσκησης και μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την άσκηση.

- Οι διαβητικοί που χρησιμοποιούν ινσουλίνη πρέπει να συνεννοηθούν με τον γιατρό τους για το σημείο έγχυσης της ινσουλίνης. Η αυξημένη κυκλοφορία στα άκρα που ασκούνται μπορεί να οδηγήσει σε γρηγορότερη από το συνηθισμένο απορρόφηση της ινσουλίνης και αυτό με τη σειρά του να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία.

- Εάν η συγκέντρωση γλυκόζης πριν την άσκηση είναι κάτω από τα 130 mg/dl, εάν η συγκέντρωση γλυκόζης είναι κάτω από αυτά τα επίπεδα, τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας θα εμφανιστούν πολύ γρήγορα (αδυναμία, τρέμουλο, μειωμένος συντονισμός κινήσεων, διαταραχές στην ομιλία).

- Εάν το πρόγραμμα άσκησης διαρκεί περισσότερο από μια ώρα η κατανάλωση 15 γραμμαρίων υδατανθράκων κάθε 30 λεπτά της ώρας θεωρείται απαραίτητη.

- Απαραίτητη θεωρείται και η λήψη 15 γραμμαρίων υδατανθράκων αμέσως μετά την άσκηση.

- Διαβητικοί που δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή συνήθως δεν χρειάζονται γεύμα πριν την άσκηση.

- Μια εύπεπτη υδατανθρακούχος τροφή πρέπει να είναι πάντα διαθέσιμη για την αντιμετώπιση τυχόν υπογλυκαιμικού επεισοδίου.

- Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να αλλάξουν την ταχύτητα απορρόφησης της ινσουλίνης. Το κρύο μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση ινσουλίνης, ενώ η ζέστη μπορεί να επιταχύνει την απορρόφηση της ινσουλίνης.


 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links