Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
Υπολογίστε τις αμοιβές που θα πληρώσετε για την μουσική προς τους Οργανισμούς (Ε.Υ.Ε.Δ πρώην Α.Ε.Π.Ι. - AYTOΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - GEA)
 

Υγεία

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΥΣΑΝΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΛΑΚΤΟΖΗ

Το πρόβλημα της δυσανεξίας στη λακτόζη

             

        Η λακτόζη είναι ο σημαντικότερος και ουσιαστικά ο αποκλειστικός υδατάνθρακας του γάλακτος. Η μοναδικότητα της λακτόζης έγκειται στο γεγονός ότι αυτή απαντάται μόνο στο γάλα και σε κανένα άλλο τρόφιμο. Με βάση τη δομή της, η λακτόζη είναι ένας δισακχαρίτης ο οποίος σχηματίζεται από την ένωση δύο απλών σακχάρων, της γλυκόζης και της γαλακτόζης. Η λακτόζη επιδρά θετικά στην δραστηριότητα του πεπτικού οικοσυστήματος, καθώς ευνοεί την εγκατάσταση της κατάλληλης μικροχλωρίδας στο έντερο. Επίσης συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση πολλών άλλων θρεπτικών συστατικών, ιδίως του ασβεστίου. Η λακτόζη δεν απορροφάται στο έντερο αυτούσια από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η απορρόφησή της προϋποθέτει τη διάσπασή της στο γαστρεντερικό σωλήνα από το ένζυμο λακτάση σε γλυκόζη και γαλακτόζη.

        Δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η αδυναμία διάσπασης της λακτόζης σε γλυκόζη και γαλακτόζη στο γαστρεντερικό σωλήνα. Οφείλεται αποκλειστικά σε ανεπάρκεια λακτάσης και έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση της λακτόζης. Το πρόβλημα αυτό είναι πρωτογενές (γενετικό) ή δευτερογενές. Εμφανίζει μεγάλη συχνότητα σε χώρες της Άπω Ανατολής (90%) και στους Αφροαμερικανούς (80%). Η συχνότητα δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλλει στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο γενικός κανόνας είναι ότι η συχνότητα είναι μικρότερη (2 - 8%) στις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά και μεγαλύτερη στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου (15 - 75%). Στη χώρα μας η συχνότητα εμφάνισης δυσανεξίας στη λακτόζη μεγαλώνει με την ηλικία και κυμαίνεται από το 8 έως το 75%. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέγιστη παραγωγή λακτάσης παρατηρείται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής και μειώνεται στην συνέχεια. Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν όλοι μας, κάποια στιγμή της ζωής μας, θα εμφανίσουμε μία ηπιότερη ή σοβαρότερη μορφή δυσανεξίας στη λακτόζη.

        Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλλουν και σχετίζονται με την ποσότητα της λακτόζης που καταναλώθηκε. Υπάρχουν άτομα που έχουν δυνατότητα πέψης μικρών ποσοτήτων λακτόζης και άλλα με μηδενική ανοχή σε αυτή. Σε ήπιες περιπτώσεις, παρατηρούνται μικρά φουσκώματα και σε ακραίες περιπτώσεις, παρατηρούνται κοιλιακά άλγη, κράμπες και διάρροια. Παρότι η συχνότητα εμφάνισης της δυσανεξίας είναι ίδια και στα δύο φύλα, εκτιμάται ότι τα συμπτώματα είναι πιο έντονα στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες. Τα άτομα που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη, οδηγούνται αναπόφευκτα στην αποφυγή ή στη μείωση κατανάλωσης του γάλακτος. Αυτό όμως έχει σαν συνέπεια τη μείωση της πρόσληψης ασβεστίου κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.


Πηγή: www.diet-net.gr


 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links