Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
 

Υγεία

ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗ

Οστεοπόρωση        

        Οστεοπόρωση είναι η κατάσταση εκείνη όπου έχουμε απώλεια οστικής μάζας, με αποτέλεσμα τα οστά να γίνονται πορώδη και να σπάνε εύκολα. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση και είναι μια γεροντική ασθένεια η οποία θα επηρεάσει αργά ή γρήγορα κάθε άνθρωπο ,μετά την ηλικία των 40 ετών.

         Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός διατήρησης του ασβεστίου του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα δεν λειτουργεί καλά μετά την εμμηνόπαυση και στη γεροντική ηλικία. Τα πρώτα 4-5 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, υπάρχει έντονη φθορά των οστών και με τη γήρανση μειώνεται η απορρόφηση του ασβεστίου από το έντερο. Όταν δεν καλύπτονται οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο από το καθημερινό διαιτολόγιο, τότε ο οργανισμός στρέφεται στην αποθήκη του, τα οστά, και αρχίζει να διασπά τους κρυστάλλους του ασβεστίου ώστε να απελευθερώσει το ασβέστιο που του χρειάζεται για να λειτουργήσουν σωστά τα βασικά όργανά του όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι μυς κ.α.

        Αν η ανάγκη για ασβέστιο συνεχίζεται για χρόνια, τότε τα οστά φθείρονται και αρχίζουν να αποκτούν μικρές τρύπες. Προοδευτικά οι τρύπες αυτές αυξάνονται σε διάμετρο και αριθμό. Όταν ο βαθμός οστεοπόρωσης μεγαλώσει κι η αντοχή των οστών μειωθεί πολύ, τότε τα οστά αρχίζουν να σπάνε εύκολα ακόμη και με την εφαρμογή μικρής πίεσης επάνω τους ή ακόμη και με το βάρος του σώματος. Τότε λέμε ότι το οστό έπαθε κάταγμα. Η οστεοπόρωση λοιπόν είναι μία νόσος που εκδηλώνεται με κατάγματα που προκαλούν πόνους και παραμορφώσεις και ένα από τα βασικά της αίτια είναι η χρόνια έλλειψη ασβεστίου.

        Έχει αποδειχθεί ότι η επαρκής χορήγηση ασβεστίου σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας μπορεί να μειώσει τα κατάγματα μέχρι και 50%. Η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου στους ενήλικες δεν αποτρέπει την οστεοπόρωση απλά επιβραδύνει την εμφάνισή της. Τα κρίσιμα χρόνια για την αποφυγή της οστεοπόρωσης είναι τα πρώτα 25 χρόνια της ζωής μας. Έτσι όσα άτομα καταφέρουν να έχουν άριστη οστική μάζα στα 25 χρόνια τους, έχουν μειωμένες πιθανότητες να εμφανίσουν οστεοπόρωση, λόγω του υψηλού αποθεματικού ασβεστίου στα οστά τους. Για την αποφυγή της οστεοπόρωσης , πρέπει να ληφθούν δύο μέτρα:

  • επαρκής πρόσληψη ασβεστίου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, αλλά ιδιαίτερα τα χρόνια της ανάπτυξης
  • συνέχιση της πρόσληψης ασβεστίου μετά τα 25 χρόνια της ζωής, με σκοπό την επιβράδυνση της αποβολής ασβεστίου από τα οστά.


Πηγή: www.diet-net.gr

 


 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links