Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
Υπολογίστε τις αμοιβές που θα πληρώσετε για την μουσική προς τους Οργανισμούς (Ε.Υ.Ε.Δ πρώην Α.Ε.Π.Ι. - AYTOΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - GEA)
 

Υγεία

ΧΑΡΕΙΤΕ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ... ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ!

   Χαρείτε τη θάλασσα…αλλά με προσοχή

 

 

Οι παγίδες του καλοκαιριού για την υγεία μας καραδοκούν, με κίνδυνο να χαλάσουν τις πολυπόθητες διακοπές μας. Ηλιακά εγκαύματα και ηλίαση, τσιμπήματα από έντομα και θαλάσσια ζώα, ωτίτιδες και φαρυγγίτιδες από βουτιές και πισίνες, βλάβες των ματιών από τον ήλιο, τροφικές δηλητηριάσεις, μυκητιάσεις του δέρματος και ατυχήματα στη θάλασσα είναι μερικά από τα δυσάρεστα αναπάντεχα του θέρους.

 

  

ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

 

 Το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός, η ηλιακή κνίδωση, η ακτινική κνήφη, η ευλογιοειδής ιδρώα και η χρόνια ακτινική δερματίτιδα είναι νοσήματα που εκδηλώνονται όταν το δέρμα εκτεθεί στον ήλιο. Η αιτιολογία των νοσημάτων αυτών δεν είναι γνωστή, γι΄αυτό τα ονομάζουν ιδιοπαθή. Πιθανολογείτε ωστόσο ότι έχουν σχέση με μια ανώμαλη διέγερση του ανοσολογικού συστήματος του δέρματος όταν αυτό εκτίθεται άμεσα στον ήλιο. Ειδικά το πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός είναι αρκετά συχνό (στατιστικές αναφέρουν ότι εμφανίζεται σε ποσοστό έως και 10% στον γενικό πληθυσμό) και παρουσιάζεται με ένα κνησμώδες εξάνθημα, αποτελούμενο από μικρά κόκκινα σπυράκια στα σημεία του δέρματος που εκτίθενται στον ήλιο. Η νόσος είναι γνωστή σε νεαρές γυναίκες, εμφανίζεται στην αρχή του καλοκαιριού με τις πρώτες εκθέσεις και έχει την τάση να υποτροπιάζει κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την διάρκεια του καλοκαιριού το εξάνθημα έχει την τάση να καλυτερεύει, καθώς το δέρμα μαυρίζει και γίνεται πιο ανθεκτικό. Νοσήματα που επιδεινώνονται με τον ήλιο είναι οι κολλαγονώσεις (ερυθηματώδης λύκος, δερματομυοσίτιδα), η ροδόχρους νόσος/ακμή, ο ομαλός λειχήνας, ο επιχείλιος έρπης, τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη

Συμβουλές: Να αποφεύγετε την έντονη έκθεση στον ήλιο, όταν εκτίθεσθε να φοράτε ρούχα και καπέλο (προστατεύουν περισσότερο από τα αντηλιακά) και να χρησιμοποιείτε στα ακάλυπτα μέρη του σώματος και του προσώπου αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας (πάνω από 20) και ευρύ φάσμα κάλυψης (για UVA και UVB ακτινοβολία). Εάν πάσχετε από νόσημα που επιδεινώνεται με τον ήλιο, να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο το μεσημέρι και να μην βγαίνετε ποτέ στον ήλιο χωρίς αντηλιακό.

 

 

ΦΑΡΜΑΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ

 

·        Αντιβιοτικά (π.χ. τετρακυκλίνες)

·        Αντιψυχωσικά

·        Αντιυπερτασικά

·        Αντιδιαβητικοί παράγοντες

 

Συμβουλή:   

1.      Εάν παίρνετε τέτοια φάρμακα, να ρωτάτε το γιατρό σας εάν μπορείτε να κάθεστε στον ήλιο.

2.      Να έχετε οπωσδήποτε ισχυρή αντηλιακή προστασία.

 

  

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΥΤΙΑ, ΣΤΟΜΑ, ΙΓΜΟΡΕΙΑ

 

 Το "αυτί του κολυμβητή" από κολύμπι σε μολυσμένα νερά, οι μυκητιάσεις του αυτιού από τις πισίνες και η ρήξη τυμπάνου από καταδύσεις είναι συχνά προβλήματα, που ταλαιπωρούν την ακοή μας το καλοκαίρι.

 

 

"ΑΥΤΙ ΤΟΥ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗ" (ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ)

 

 Το 10% του πληθυσμού έχει προσβληθεί τουλάχιστον μια φορά από τη νόσο. Πρόκειται για φλεγμονή του δέρματος του πόρου του αυτιού, δηλαδή της οπής που οδηγεί στο τύμπανο. Η βλάβη στον προστατευτικό μηχανισμό του αυτιού, λόγω ζέστης και της υγρασίας το καλοκαίρι, ευνοεί την είσοδο μικροβίων. Εκδηλώνεται συνήθως ύστερα από κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα. Μεγάλο πρόβλημα είναι οι συχνές υποτροπές της νόσου. Σοβαρές επιπλοκές είναι τα αποστήματα και η επέκταση της φλεγμονής σε γειτονικούς ιστούς.

Αντιμετώπιση: Συχνός τοπικός καθαρισμός του αυτιού από ωτορινολαρυγγολόγο, σταγόνες με αντιβιοτικό και κορτιζόνη για τον έξω ακουστικό πόρο, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όχι στην είσοδο νερού στο αυτί και στο ξύσιμο ή <<σκάλισμα>> του αυτιού.

 

 

ΩΤΟΜΥΚΩΣΗ

 

 Πρόκειται για εξωτερική ωτίτιδα που οφείλεται σε μύκητες. Δηλαδή σε ένα είδος μικροοργανισμών, των οποίων η ανάπτυξη ευνοείτε από την υγρασία και το καλοκαίρι ενδημεί τις κυρίως στις πισίνες και λιγότερο στη θάλασσα. Οι μύκητες αυτοί είναι ο aspergillus niger και ο candida albicans. Εκδηλώνεται με έντονο κνησμό, πόνο και απόφραξη του έξω ακουστικού πόρου, με αποτέλεσμα βαρηκοΐας.

Αντιμετώπιση: Τοπική φαρμακευτική αγωγή με ειδικά αντιμυκητιασικά φάρμακα. Πολύ σημαντικός είναι ο τοπικός καθαρισμός από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά και κορτιζόνη, γιατί προκαλούν υποτροπή της νόσου.

 

 

ΔΙΑΤΡΗΣΗ ΤΥΜΠΑΝΙΚΟΥ ΥΜΕΝΑ

 

 Κατά την διάρκεια των καταδύσεων, η υψηλή πίεση στο τύμπανο μπορεί να προκαλέσει διάτρηση στον τυμπανικό υμένα του αυτιού. Η διάτρηση εκδηλώνεται κυρίως με έντονο πόνο και εκροή μικρής ποσότητας αίματος στον πόρο του αυτιού.

Αντιμετώπιση: Αντιβιοτική αγωγή, αποφυγή εισόδου του νερού στο αυτί και ιατρική παρακολούθηση.

 

 

ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΗ ΩΤΙΤΙΔΑ

 

 Η είσοδος μολυσμένου νερού από θάλασσα ή πισίνα σε όσους πάσχουν από χρόνια μέση ωτίτιδα ή έχουν χειρουργηθεί για φλεγμονώδεις παθήσεις του αυτιού, μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης και εκ νέου μόλυνση. Η φλεγμονή εκδηλώνεται  με πόνο και έκκριση πύου.

Αντιμετώπιση: Αντιβιοτική αγωγή από το στόμα και αντιβιοτικές σταγόνες τοπικά.

 

 

ΠΑΡΑΡΡΙΝΟΚΟΛΠΙΤΙΔΑ

 

 Σε περιπτώσεις χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας κυρίως σε ιγμορίτιδες μπορεί να εμφανιστεί έξαρση των συμπτωμάτων, λόγω της έκθεσης στον ήλιο και την ζέστη. Με την είσοδο μολυσμένου νερού στα στόμια των ιγμορείων, μπορεί να προκληθεί στάση του υγρού στα ιγμόρεια, επιμόλυνση από παθογόνα μικρόβια και φλεγμονή. Η πάθηση εκδηλώνεται με ρινική συμφόρηση, πυώδη έκκριση της μύτης, πονοκέφαλο, πόνο στη περιοχή του ιγμορείου και χαμηλό πυρετό.

Αντιμετώπιση: Αποσυμφορητική αγωγή στη μύτη, ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και αντιβιοτική αγωγή για το μικρόβιο.   

 

  

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 

·        Εάν έχετε ευαισθησία στα αυτιά ή πάσχετε από διαβήτη, όταν κολυμπάτε να φοράτε ωτοασπίδες ή ειδικά κάλυπτρα στα αυτιά

·        Εάν αισθανθείτε φαγούρα ή πόνο στο αυτί, να πάτε αμέσως στον γιατρό

·        Εάν μπει νερό στο αυτί μη χρησιμοποιείτε μπατονέτες, αλλά να το σκουπίζετε απαλά με την πετσέτα

·        Προσοχή στα θαλάσσια σπορ

·        Να κάνετε σπορ μόνο εάν είστε σε καλή φυσική κατάσταση

·        Μην ξεχνάτε να ζεσταίνεται τους μυς σας πριν αρχίσετε

·        Να γνωρίζετε τους κανόνες κάθε αθλήματος και να τους ακολουθείτε

·        Να έχετε τον σωστό εξοπλισμό, που να ταιριάζει στο δικό σας σώμα (μπορεί να σώσει, τα μάτια, τα δόντια, τις αρθρώσεις, ίσως και την ζωή σας)

 

 

  Πηγή: Εβδομαδιαία εφημερίδα ¨ΑΤΤΙΚΗ περιφέρεια¨  

 


 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links