Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
 

Υγεία

ΟΤΑΝ ΓΝΩΡΙΖΩ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΥΜΑΜΑΙ...

Συμπτώματα και αναστολή της νόσου Αλτσχάιμερ

 

  

        Το γήρας είναι αναπόφευκτο και μαζί επέρχεται και η φυσική φθορά του οργανισμού. Είναι γεγονός άλλωστε ότι η ταχύτητα εγχάραξης και ανάκλησης πληροφοριών στη μνήμη μας ελαττώνεται με το πέρασμα του χρόνου και ως εκ τούτου οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα ή ονόματα προσώπων.

        Αυτή η δυσκολία όμως, υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι ήπια και δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Όμως, η έντονη απώλεια μνήμης σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί φυσιολογική συνέπεια του προχωρημένου της ηλικίας, επισημαίνει η δρ Παρασκευή Σακά, πρόεδρος της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, διευθύντρια του τμήματος Νευροεκφυλιστικών Παθήσεων Εγκεφάλου – Ιατρείου Μνήμης, Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ.

        Η αύξηση του προσδόκιμου Ζωής αύξησε τον αριθμό των ατόμων της τρίτης ηλικίας, φέρνοντας στο προσκήνιο την άνοια, της οποίας η συχνότερη μορφή είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Συνήθως εκδηλώνεται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και ξεκινάει ως απλή αδυναμία μνήμης, που στα αρχικά της στάδια περνάει απαρατήρητη. Όσο όμως εξελίσσεται, επηρεάζονται σταδιακά και οι δραστηριότητες της καθημερινής ζωής, όπως οι κοινωνικές επαφές, η διαχείριση των οικονομικών, η προσωπική φροντίδα και υγιεινή κ.α.

        Με την πάροδο του χρόνου οι δυσκολίες αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες, οπότε ο ασθενής καταλήγει να εξαρτάται ολοκληρωτικά από τον περίγυρό του. Τα παραπάνω συμπτώματα πολλές φορές συνοδεύονται και από διαταραχές στη συμπεριφορά, απάθεια ή ευερεθιστότητα, διαταραχές ύπνου και όρεξης ή υπερκινητικότητα.

        Θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ δυστυχώς δεν υπάρχει, χρησιμοποιούνται όμως φάρμακα που να αναστέλλουν την εξέλιξη της νόσου, ιδίως αν χορηγηθούν στα αρχικά στάδια. Επιπλέον, θεαματικά αποτελέσματα έχουν και οι μη φαρμακευτικές θεραπείες, όπως τα προγράμματα νοητικής ενδυνάμωσης (θεραπεία δια αναμνήσεων, ασκήσεις μνήμης και προσοχής).

 

 

Έχω το νου μου

 

Ø Να θυμηθώ να…: Αν συστηματικά και σε καθημερινή βάση ξεχνάμε εύκολα ονόματα, πρόσφατα γεγονότα, ημερομηνίες, τις υποχρεώσεις μας, τα ραντεβού μας ή χάνουμε προσωπικά αντικείμενα (π.χ. γυαλιά, φάρμακα, κλειδιά) ή δυσκολευόμαστε να βρούμε περιοχές που γνωρίζουμε καλά, τότε συμβουλευόμαστε το γιατρό μας.

Ø Πέρα από τη μνήμη: Άλλα συμπτώματα που θεωρούνται τα πρώτα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ είναι το να συναντάμε συχνά δυσκολία στο να εκφραστούμε και να ψάχνουμε να βρούμε συνεχώς τις κατάλληλες λέξεις ή το να αντιμετωπίζουμε δυσκολία στο να κάνουμε πράγματα που παλιότερα μας φαίνονταν πολύ εύκολα, όπως επίσης το να μένουμε απαθής όσον αφορά τα προσωπικά μας ενδιαφέροντα.

Ø Βάλ’ το καλά στο μυαλό σου: Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι οτιδήποτε επιβαρύνει τα αγγεία του εγκεφάλου, όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπερχοληστερολαιμία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, είναι αρνητικοί παράγοντες. Από την άλλη, η σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή, που είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και ω-3 λιπαρά οξέα, επιδρούν θετικά στην πρόληψη της άνοιας. Σημειώνεται όμως ότι όλα αυτά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ήδη από τη μέση ηλικία.

 

 

 

Πηγή: Περιοδικό «Κ», 6/2/2011,

γράφει η Έλενα Κιούρκτση

 


 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links