Είσοδος Μελών:

ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ Σ.Ι.Γ.Α.
 
 

Υγεία

ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑ

 Τροφική αλλεργία


               
        Η τροφική αλλεργία ή υπερευαισθησία, συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού αντιδρά σε μία τροφή που, αυτή από μόνη της, δεν είναι βλαβερή. Η αντίδραση έρχεται σε μερικά λεπτά, έως και μία ώρα, μετά τη λήψη της τροφής. Συμβαίνει κυρίως σε βρέφη κάτω των τριών ετών, τα περισσότερα από τα οποία την ξεπερνούν μεγαλώνοντας μολονότι η υπερευαισθησία στο λεύκωμα των αυγών, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς παραμένει.

        Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αλλεργία περιλαμβάνουν ερεθισμούς του δέρματος όπως έκζεμα ή ορτικάρια, στομαχικό πόνο, εμετούς, διάρροια ή άσθμα.

        Παρ\' όλο που σχετικά λίγα άτομα παθαίνουν πραγματικές τροφικές αλλεργίες, είναι κοινώς παραδεκτό ότι κάθε τύπος τροφής μπορεί να επιδράσει αρνητικά σε κάποιο άτομο. Οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες, όμως, προκαλούνται από σχετικά λίγες φυσικές τροφές. Αυτές περιλαμβάνουν αγελαδινό γάλα, αυγά, ψάρια, θαλασσινά, σιτάρι (αλεύρι), σόγια και διάφορους ξηρούς καρπούς. Επειδή οι τροφές αυτές περιέχουν πρωτεΐνη, η οποία μπορεί να δράσει ως «αλλεργιογόνο» σε ευαίσθητα άτομα, μπορεί να προκαλέσουν «υπεραντίδραση» του ανοσοποιητικού συστήματος με τη λήψη ακόμη και πολύ μικρής ποσότητας.

 

 

Τροφική δυσανεξία

 

        Στις περιπτώσεις αυτές έχουμε τροφικές ευαισθησίες που οφείλονται σε κάποια γενετική ενζυμική ανεπάρκεια ή ενζυμική ανεπάρκεια που έχει προκληθεί από την λήψη φαρμάκων. Μία γενετική ενζυμική ανεπάρκεια είναι η δυσανεξία της λακτόζης, αιτία της οποίας είναι η έλλειψη της λακτάσης, ενός ενζύμου του πεπτικού που απαιτείται για τον μεταβολισμό της λακτόζης. Άλλη είναι αυτή της δυσανεξίας της ζαχαρόζης, η φαινυλοκετονουρία (δυσανεξία στην φαινυλαλανίνη) και η κυάμωση που είναι μια δυσανεξία προς τα κουκιά. Δυσανεξίες που προκαλούνται μετά από κατανάλωση φαρμάκων είναι η υπερευαισθησία στην τυραμίνη και η υπερευαισθησία στην ισταμίνη.

 

 

Αντιδράσεις ιδιοσυγκρασίας

 

        Πρόκειται για τύπους τροφικής υπερευαισθησίας με άγνωστο μηχανισμό δράσης. Κάποιοι τύποι αντιδράσεων ιδιοσυγκρασίας έχουν χαρακτηρισθεί με ακρίβεια κι είναι γνωστό ότι τα συμπτώματά τους εμφανίζονται σε ορισμένα άτομα μετά από κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Παράδειγμα αποτελεί η δυσμενής αντίδραση στο συστατικό γλουτένη του σιταριού. Για τις άλλες αντιδράσεις ιδιοσυγκρασίας, δεν έχει προσδιοριστεί το αιτιογόνο τρόφιμο και απαιτείται περαιτέρω έρευνα. Πρέπει λοιπόν να μελετηθεί ο ρόλος που παίζει η ζάχαρη στην επιθετικότητα της συμπεριφοράς καθώς και ο ρόλος διαφόρων άλλων τροφών στην πρόκληση ημικρανιών και ερεθισμού του παχέος εντέρου.

 

 

Αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις

 

        Οι αντιδράσεις αυτές συχνά συγχέονται με τις πραγματικές τροφικές αλλεργίες, γιατί τα συμπτώματα είναι παρόμοια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αναφυλακτοειδής αντίδραση της ισταμινικής δηλητηρίασης που εμφανίζεται μετά από την κατανάλωση ορισμένων τυριών ή χαλασμένων ψαριών. Η αντίδραση αυτή ονομάζεται δηλητηρίαση των σκομβροειδών και είναι μάλλον μία τροφική δηλητηρίαση παρά μία τροφική αλλεργία ή δυσανεξία.

        Αλλεργιογόνες τροφές είναι το γάλα, το αυγό, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες, ο αστακός, τα καβούρια, τα μύδια, τα στρείδια, τα φυστίκια, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια.

 

 

Διάγνωση τροφικών αλλεργιών
           

        Τροφές οι οποίες προκαλούν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις με ταχεία εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως ταυτοποιούνται εύκολα. Όταν όμως ο χρόνος που μεσολαβεί από την κατανάλωση της τροφής μέχρι την εκδήλωση των συμπτωμάτων είναι σχετικά μεγάλος και τα συμπτώματα είναι ελαφριάς μορφής τότε ο προσδιορισμός της αλλεργιογόνου τροφής είναι δυσκολότερος. Ψυχολογικοί παράγοντες επιδρούν σοβαρά στα κλινικά συμπτώματα της αλλεργίας και καθιστούν δύσκολη την διάκριση μεταξύ φυσιολογικής και ψυχοσωματικής αντίδρασης.

        Η διάγνωση μιας τροφικής αλλεργίας απαιτεί την ταυτοποίηση της αλλεργιογόνου τροφής, απόδειξη ότι η τροφή αυτή προκαλεί αντίδραση, και την επαλήθευση της συμμετοχής της στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Το ιστορικό του ασθενούς είναι το πρώτο εργαλείο που χρησιμοποιείται στη διάγνωση μιας αλλεργίας. Οι πληροφορίες που συλλέγονται βοηθούν στον χαρακτηρισμό της φύσης της αντίδρασης και στον προσδιορισμό της αλλεργιογόνου τροφής.

        Αυτές πρέπει να περιλαμβάνουν περιγραφή των συμπτωμάτων από την στιγμή της εμφάνισής τους μέχρι την στιγμή που λαμβάνεται το ιστορικό. Στο ιστορικό πρέπει να προσδιοριστούν η συχνότητα και η διάρκεια της αντίδρασης και να καταγραφούν τα τρόφιμα που καταναλώθηκαν μέχρι 72 ώρες πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Επιπλέον θα πρέπει να αναφερθούν οι ψυχοκοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.

        Επίσης θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλοι παράγοντες οι οποίοι συνήθως σχετίζονται με την ανάπτυξη μιας τροφικής αλλεργίας, π.χ. η εισαγωγή ενός νέου τροφίμου στο συνηθισμένο διαιτολόγιο του ατόμου. Τέλος χρήσιμο είναι και το οικογενειακό ιστορικό σχετικά με τις τροφικές αλλεργίες.
Πηγή: www.diet-net.gr


 
Αναζήτηση γυμναστηρίων ανά περιοχή:
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΑΘΗΝΑΑΙΓΑΛΕΩΑΙΓΙΝΑΑΛΙΜΟΣ
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙΑΝΑΒΥΣΣΟΣΑΝΟΙΞΗΑΝΩ ΙΛΙΣΙΑ
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΑΡΤΕΜΙΔΑΑΧΑΡΝΑΙ
ΑΧΑΡΝΕΣΒΑΡΗΒΟΛΟΣΒΟΥΛΑ
ΒΡΙΛΗΣΣΙΑΒΥΡΩΝΑΣΓΑΛΑΤΣΙΓΕΡΑΚΑΣ
ΓΚΥΖΗΓΛΥΚΑ ΝΕΡΑΓΛΥΦΑΔΑΓΟΥΔΙ
ΔΑΦΝΗΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΔΡΟΣΙΑΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΟΖΑΚΥΝΘΟΣΖΩΓΡΑΦΟΥΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΕΣΙΛΙΟΝ
ΙΩΑΝΝΙΝΑΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΚΑΛΛΙΘΕΑΚΑΜΑΤΕΡΟ
ΚΑΤΩ ΠΑΤΗΣΙΑΚΑΤΩ ΠΕΤΡΑΛΩΝΑΚΑΤΩ ΤΟΥΜΠΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΚΕΡΑΤΕΑ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΚΗΦΙΣΙΑΚΟΛΩΝΑΚΙΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
ΚΟΡΩΠΙΚΥΨΕΛΗΚαλαμαριά, ΘεσσαλονίκηΛΥΚΟΒΡΥΣΗ
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΜΑΡΟΥΣΙΜΕΓΑΡΑΜΕΛΙΣΣΙΑ
ΜΟΣΧΑΤΟΜΠΟΥΡΝΑΖΙΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗΝΕΑ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΝΕΑ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ
ΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΨΥΧΙΚΟΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣΝΙΚΑΙΑ
ΞΗΡΟΚΡΗΝΗ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΠ.ΦΑΛΗΡΟΠΑΓΚΡΑΤΙΠΑΙΑΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΦΩΚΑΙΑΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟΠΑΛΛΗΝΗΠΑΠΑΓΟΥ
ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙΠΑΤΗΣΙΑΠΑΤΡΑΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΡΑΜΑΠΕΡΙΣΤΕΡΙΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΠΕΥΚΗ
ΠΙΚΕΡΜΙΡΑΦΗΝΑΡΕΝΤΗΣΡΟΔΟΣ
ΣΑΛΑΜΙΝΑΤΑΥΡΟΣΥΜΗΤΤΟΣΧΑΛΑΝΔΡΙ
ΧΑΝΙΑΧΑΪΔΑΡΙΧΟΛΑΡΓΟΣΨΥΧΙΚΟ

Copyright Γυμναστήρια Σ.Ι.Γ.Α. | Links